Coronavirus in China. Wat betekent dit voor mijn reisplannen naar Azië?

Ben jij een reis naar Azië aan het plannen? Dan is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat er in China momenteel een uitbraak van het Coronavirus is. Wat de gevolgen van deze uitbraak op de lange termijn zijn, is nog moeilijk vast te stellen. Toch kunnen we het ons goed voorstellen dat je wat vragen hebt. Daarom praten we je graag even bij.

Wat is er aan de hand?

Sinds december 2019 is er een uitbraak van het Coronavirus in China. De uitbraak is vermoedelijk ontstaan op een markt in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Patiënten die met virus besmet zijn hebben vooral griepsymptomen. Ongeveer 20% van de patiënten kregen tot nu toe last van de longen.

Hoe is de situatie nu in China?

Momenteel geldt er voor heel China (m.u.v. Hong Kong, Macau en Taiwan) een tijdelijk negatief reisadvies. Dit reisadvies is er niet (alleen) voor het Coronavirus. Het is er voornamelijk omdat de Chinese overheid het reizen binnen China enorm beperkt. Normaal reizen is daardoor op dit moment onmogelijk. Zodra de situatie verbetert, zal het negatieve reisadvies opgeheven worden. In overleg met de ANVR is besloten dat reizen naar China gedurende de hele maand februari niet worden uitgevoerd. De Chinese overheid neemt zelf ook voorzorgsmaatregelen; de grote toeristische attracties zoals de Verboden stad en het Terracotta leger sluiten hun de deuren en op verschillende plaatsen (denk aan hotels, luchthavens en treinstations) zijn meetpunten geïnstalleerd waar de temperatuur van reizigers gemeten wordt.

Het negatieve reisadvies heeft wel gevolgen voor de voorwaarden waaronder jij je reis boekt. Je mag deze namelijk niet meer kosteloos annuleren als het negatieve reisadvies rond jouw vertrekdatum nog steeds van kracht is. Omdat we wel coulant willen zijn en je natuurlijk niet naar een land willen sturen waar reizen op dat moment niet mogelijk is, mag je de reis in dat geval wel omboeken naar een andere bestemming. Eventuele meerkosten (omdat de andere bestemming bijvoorbeeld duurder zou zijn) dien je wel te betalen.

Wat zegt het Ministerie van Buitenlandse zaken? 

Het ministerie waarschuwt op zijn website voor het Coronavirus. Enkel voor de provincie Hubei is een negatief reisadvies afgekondigd. Voor de rest van het land gelden veiligheidsrisico’s. Het actuele reisadvies vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ik heb al een reis geboekt naar China. Wat nu?

Zoals gezegd is in overleg met de ANVR besloten om in februari geen reizen naar China aan te bieden. Wij staan in nauw contact met onze agent, ANVR en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is vooralsnog geen aanleiding om wijzigingen aan te brengen in reizen die na 1 maart 2020 vertrekken. Wij houden de situatie van dag tot dag nauwlettend in de gaten. Wees verzekerd: wij hebben de veiligheid van onze reizigers hoog in het vaandel staan en wij zullen niemand op reis sturen als dit onverantwoord is.

Wat betekent dit voor een reis naar andere landen in Azië?

Voor overige landen in Azië geldt momenteel geen negatief reisadvies. De situatie in die landen is niet anders dan in landen als Frankrijk of de Verenigde Staten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie per land nauwkeurig in de gaten. Mocht de situatie in de andere landen zodanig veranderen dat zij reizen naar een desbetreffend land afraden, dan is je reis (en je vlucht indien je die bij ons hebt geboekt) gedekt door het calamiteitenfonds.

Goed om te weten!

Wij houden continu contact met onze agent, het Ministerie van Volksgezondheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zodra het vanuit medisch oogpunt noodzakelijk is dat we actie gaan ondernemen, nemen wij direct contact met je op. Mocht in de komende tijd blijken dat het voor jou onverstandig is om de reis in de huidige vorm door te zetten, zullen we op een later moment samen met jou kijken naar een goed alternatief.

Leestips

  • Wil je meer weten over gezondheid en veiligheid op reis? De World Health Organization heeft handige tips uitgebracht over hoe je jezelf op reis kunt beschermen. Die tips lees je hier!
  • Wil je meer weten over het Coronavirus? Lees er alles over op de website van het RIVM.