Tips van onze sustainable travel expert Astrid om duurzaam te reizen

Bij Riksja Family organiseren we individuele gezinsreizen met hart voor de wereld, zodat we er samen met jullie voor zorgen dat die zo mooi blijft als dat ze van zichzelf is. Maar zelf kun je ook veel doen om jullie reis (nog) duurzamer te maken! Wat precies, leer je van onze eigen sustainable travel expert Astrid. Zij vertelt waar zij als duurzaamheidsaanjager bij Riksja Family op let voor én tijdens haar reis.

Tijdens de voorbereidingen

Voorbereiden vakantie lezen

“Je kinderen betrekken bij de voorbereidingen, hoe jong ze ook zijn! Ik heb door mijn eigen kinderen (6, 4 en 2 jaar) ervaren dat het heel prettig (en leuk) is om je kinderen mee te nemen in de voorbereidingen voor de reis. Je kind weet zo al een beetje wat hij of zij kan verwachten en eenmaal daar is er herkenning. Zelf las ik de boekjes Ikke in Thailand en Ikke op Bali voor toen wij hiernaartoe op vakantie gingen. Toen we naar Mexico gingen besloot ik zelf een boekje te schrijven (en zocht ik er een illustrator bij) en zo is ‘Mila op reis naar Mexico’ ontstaan: een boek vol met kleurrijke illustraties en alle highlights van Mexico. Uitgegeven door Riksja en gewoon bij ons te bestellen. Het tweede boekje is inmiddels in de maak!”

Pak je koffer duurzaam in
koffer inpakken

“Je kunt veel doen om je koffer duurzaam in te pakken. In mijn koffer zit bijvoorbeeld altijd een broodtrommel: je neemt met kinderen vaak koekjes voor onderweg mee en met een broodtrommel bespaar je plastic zakjes. En over plastic zakjes gesproken, ook een stoffen tasje mag niet ontbreken. Altijd handig, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen! Daarnaast stop ik altijd een WakaWaka Power+ powerbank in mijn koffer, een powerbank die zichzelf oplaadt door zonne-energie. Goed voor anderhalf keer een smartphone op te laden of als zaklamp. Ook nemen we onze eigen shampoo en douchegel mee, zodat we geen gebruik hoeven te maken van de flesjes in hotels. Natuurlijk in zo’n handige travelkit met hervulbare flesjes. Scheelt ook meteen ruimte in de koffer, want je neemt alleen mee wat je nodig hebt.”

Ga voor een duurzame slaapplek

“Op reis kiezen we voor kleinschalige overnachtingsplekken, het liefst community-based of lokaal gerund en ecologisch. Daarmee steun je de lokale bevolking en wordt het milieu niet meer dan nodig belast. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld Riksja’s eigen jungle lodge in Thailand. De Anurak Community Lodge in Khao Sok National Park wordt gerund door de lokale bevolking. Anurak betekent ‘conservatie’ en daar draait het om in de lodge. De Thaise manager Shane zet zich in voor cultuur- en natuurbehoud van de gemeenschappen waar Anurak onderdeel van is. Hij leert ze onder andere dat het scheiden van afval erg belangrijk is. Daarnaast zijn we bezig om verdwenen vegetatie door het planten van oliepalmen terug te brengen. Maar ook is er bijvoorbeeld een eigen moestuin waar de groenten worden verbouwd die bij het diner op je bord liggen.”

Duurzaam bezig zijn ter plaatse, kan dat?
Marokko eten

“Absoluut! Heel makkelijk zelfs, bijvoorbeeld door te kopen in lokale winkels en te eten in lokale restaurants. En het leuke is: je kids vormen echte ijsbrekers en contact met de lokale bevolking is zo gelegd. Kinderen zoeken elkaar al gauw op om te spelen en wat blikken met de lokale ouders zijn snel uitgewisseld, waarna een gesprekje over de kroost vaak volgt, desnoods met hulp van handen en voeten erbij. Dat is toch alleen maar leuk? In het hotel kun je zelf ook extra duurzaam bezig zijn, bijvoorbeeld door je handdoek meerdere douchebeurten te gebruiken. Dat scheelt een hoop water en energie!

Wil je écht iets toevoegen aan het land waar je naartoe reist? Steun dan een lokaal project! Zelf ben ik erg enthousiast over Riksja’s eigen Stichting Soulventure, waarmee je projecten ondersteunt die bijdragen aan een mooiere wereld. Of steun een enthousiaste ondernemer via microfinancieringsorganisatie Wakibi. Met Wakibi maak je voor 25 euro het verschil voor een lokale ondernemer en help je hem of haar zelfstandiger en vaak ook zelfvoorzienend te worden.”

Duurzame activiteiten
Offers maken Bali

“Het is fantastisch om samen met je gezin activiteiten te ondernemen die je dichterbij de cultuur en de natuur van het land brengen. Ik vond bijvoorbeeld het offertjes maken op Bali erg leuk om samen met de lokale bevolking te doen. Ook het Fietsen door Chiang Mai in Thailand vind ik een aanrader, waar we al fietsend bananenbomen en kleine huisjes en dorpjes passeerden. En in Mexico vond ik het bezoek bij Guadalupe een prachtige belevenis. Hier kregen we een rondleiding door een van de Maya-dorpjes en bakten we bij Guadalupe thuis onze eigen tortilla’s. Leuk, gezellig én ook nog eens erg lekker!”

Klaar voor een nieuwe reis?

Begint het al te kriebelen om weer op reis te gaan? Begin dan jullie zoektocht naar een nieuwe bestemming met onze bestemmingswijzer. Daarmee vind je in drie stappen de bestemmingen die bij jullie wensen passen!