Selfdrive naar Amerika en Canada: met de auto of de camper?

Een selfdrive door Noord-Amerika staat voor avontuur.  Of je nou voor Amerika of Canada kiest, je rijdt door uitgestrekte en uitgestrekte landschappen, langs bergen en rivieren, door kleine typische dorpen en langs gigantische supermarkten. Leuk als stel én als gezin. We horen vaak de vraag of het nou handiger is om een selfdrive te doen met een camper of per auto. We zetten de voor- en nadelen van beiden hier voor je op een rijtje.

Op pad met de camper

Een camper is het ultieme gevoel van vrijheid. Toch? Je hebt je overnachtingsplek altijd bij je, kunt stoppen waar je maar wilt en de kinderen gaan de camper een beetje beschouwen als hun ‘thuis’. De beelden van een camper langs een prachtig meer, uitgeklapte picknickset en vrolijk spelende kinderen zie je vast zo voor je. Het is ook onhandig, zo’n grote camper: ’s avonds uit eten? Je camper moet mee. Manoeuvreren in een drukke stad is een uitdaging en tijdens het rijden kan er niet gespeeld worden achterin want iedereen moet in de gordel. Vergeet ook niet dat je zelf het toilet moet legen en de watertank moet vullen. De mooiste camperplekken zijn in de nationale parken, die zijn vaak al 11 maanden van tevoren volgeboekt. Dat betekent heen en weer rijden met je hele hebben en houden van je camper naar de highlights. Is dat het ultieme vrijheid gevoel?

Selfdrive per huurauto

Ook met de auto kun je onderweg gaan en staan waar je wilt. Zie je een mooi uitzichtpunt of picknickplek, dan zet je de auto zo even langs de kant. Je kunt makkelijker manoeuvreren dan met een camper, dus ook ’s avonds nog even de stad in voor een hapje eten of snel even naar de supermarkt voor een boodschap is geen probleem. Het grootste voordeel van reizen per huurauto vinden wij dat je kunt slapen in fijne, sfeervolle hotels. Want in zowel Amerika als Canada vind je een boel leuke hotels in de sfeer van het land, van een westernlodge tussen de rode rotsen tot een blokhut in het bos en surfhotel aan de kust. Het lijkt heel leuk en knus, met het hele gezin twee of drie weken in een camper, maar wij waren stiekem best blij als we in ons hotel ’s avonds lekker de ruimte hadden en zowel wij als de kinderen in een eigen kamer sliepen.

En qua kosten?

Uiteindelijk kom je ongeveer gelijk uit. Met een camper betaal je voor de huur, meer benzine en ook nog voor de campingplekken. De huur van een auto is een stuk goedkoper, hotels zijn echter duurder dan campingplekken waardoor het verschil uiteindelijk minimaal is.

Amerika en Canada met je eigen auto

Met Riksja Family Amerika en Riksja Family Canada bieden wij alleen autorondreizen aan en geen campertrips. De programma’s zijn zo opgezet dat al te lange afstanden slim worden opgebroken, je onderweg slaapt in sfeervolle en kleinschalige hotels en wij alvast díe excursies voor je reserveren, die je echt niet wilt missen. Je krijgt van ons een roadbook mee voor de route en tips onderweg, maar je bepaalt zelf hoe je wilt rijden, wanneer je vertrekt en waar je wilt stoppen. Vrijheid dus, zonder zorgen en geregel.