Naar Spanje met kinderen? Dat kan ook!

Met het gezin naar de Costa del Sol en verblijven in een appartementje. Volop zon, zee en strand en twee weken helemaal niets doen. Heerlijk, maar het kan ook anders. De zon willen we zeker houden, maar waarom zee en strand niet combineren met het binnenland in- en rondom Andalusië? Wij zijn fan! Met ons zuster-label Zomerzin kun je nu ook genieten van zomerse zwoele avonden dichter bij huis. Lang tafelen in de achtertuin van je bijzondere b&b, een praatje maken met de eigenaar van het landhuis, luieren bij het zwembad van je cortijo … en nog iets actiefs doen?

Benieuwd wat wij de leukste activiteiten vinden in Spanje?

#1 Terug in de tijd van Moorse ridders en prinsessen
De jongens krijgen een schild en zwaard (natuurlijk van plastic) en de meiden een prinsessenjurk. Welkom in het sprookje van Granada! Samen beklim je, langs spugende draken en vele dorens, één van de kasteeltorens van Alhambra. Ok, een beetje fantasie heb je wel nodig: maar wij regelen wel een make-over voor de kinderen, een sprookjesboek en een entreeticket. Dat laatste is vooral handig, want er mogen maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen. Dan heb je de kaartjes alvast. Lekker makkelijk.

kids-alhambra-sprookje
#2 Zelf chorizo maken
Samen kokkerellen en proeven van lokale lekkernijen. Dit is iets wat we graag op reis doen met onze kids. Op het platteland van Andalusië hebben wij een familie ontmoet, en ooooh … buena … wat maken zij lekkere chorizo! Echt zoals hij hoort te zijn, alles vers natuurlijk en met de juiste kruiden. De vrouw des huizes trekt haar schort aan en leert je – als je er bent – volgens traditie hoe je chorizo maakt. En als de worsten op de barbecue liggen, dan wordt de tafel gedekt en ga je het natuurlijk samen proeven.

#3 Dans de flamenco, olé!
Denken we aan Sevilla, dan denken we aan typische tapasbarretjes, de joodse wijk met kathedraal, koninklijk paleis Real Alcázar en de vele winkeltjes met felrode flamencojurken met witte stippen. Bezoek de stad gewoon lekker op een ‘tranquilo – tranquilo’ tempo, want in de zomer kan het hier best warm zijn. Maar je bent ook in Sevilla, dus waarom ook niet de flamenco leren? De meiden krijgen uiteraard een flamencorok en de jongens een cowboyhoed. En dan lekker stampen op de vloer. Olé. Wij hebben genoten.

flamenco-sevilla

#4 Schelpjes zoeken en je eigen surfarmband maken
Zet je kids op het strand en ze zoeken automatisch naar schelpjes. Herkenbaar? In hippie kustdorpje Los Caños hebben we daarom een leuke tour bedacht. Eerst ga je samen op zoek naar schelpjes: en is de emmer vol? Dan ga je samen met een strandhippie je eigen armband maken. Heb je gelijk een mooi souvenir – met verhaal – om mee naar huis te nemen.

#5 Verruil de huurauto voor een hippie busje
Dé droom van vele reizigers: een keer in je leven reizen ‘als een hippie’ met een retro Volkswagen-bus. Een gedoe met kinderen? Nee, eigenlijk niet! Je hebt geen gehannes met tenten. Je zet je Volkswagenbusje neer, klapt twee stoeltjes uit en het is tijd om te chillen. Van plek naar plek rijd je ‘laidback’ van beachbar naar surfspot, langs de Costa de la Luz. Deze costa is minder bekend, maar bij Spanjaarden daarentegen populair. Je waait uit op het strand, gaat kitesurfen en ’s avonds geniet je na met een goed glas wijn. Op een uitklapstoeltje en voor je hippiebus uiteraard. ‘Don’t worry, be hippie’.

Wil je ook naar Spanje? Wij van RiksjaKids hebben veel gereisd, maar we ervaren ook dat het soms fijn is om iets meer vakantie te hebben en wat minder te reizen. Maar dat hoeft dan ook weer niet perse een all-in-strand-reis te zijn. Volop de tijd nemen voor dingen. En zo ontstond Zomerzin.