Reizen met kinderen – Onze Facebookfans geven tips

Je koopt een Lonely planet, schaft een backpack aan en gooit daar gedurende de laatste week voor vertrek zo af en toe al eens wat in. De eerste nacht is geboekt, maar verder… ach je ziet wel. Gewoon waar je zin in hebt. Zo moet de voorbereiding van een reis er ongeveer hebben uitgezien toen je nog met z’n tweeën op pad ging. En dan ineens zijn er kinderen en begint het toch weer te kriebelen. Waar moet je dan allemaal aan denken en wat neem je mee? Hoe gaat dat met eten op de bestemming, want thuis zijn het al geen grote eters? En nog veel meer vragen waar je ineens heel druk mee bent.

Wij vroegen onze volgers op Facebook naar hun tips en dat leverde een handig lijstje op.

De voorpret:

Er zijn verschillende kinderboeken over vliegen en je bestemming. Lees er uit voor of laat ze zelf alvast wat lezen. Astrid: “Een leuke voorbereiding vond ik het om van tevoren samen kinderboeken over het land te lezen. Mijn zoontje wist in Thailand precies wat hij moest doen toen hij Boeddha zag: schoentjes uit en stil zijn.”

In de koffer:

#1 Vooral niet te veel

Natuurlijk wil je niet dat ze het te koud of te warm hebben, maar neem vooral niet te veel mee. Kelly tipte voor een zonbestemming: “Schattige zomerkleertjes zijn leuk, maar uiteindelijk dragen de kids een bikini en het goedkope, simpele H&M jurkje!” Verdiep je in het weer ter plaatse. Is de kans groot dat het warm wordt, neem dan slechts één vest mee voor noodgevallen.

#2 Favoriete knuffel

Niks zo erg als dat je je de favoriete knuffel vergeet. De knuffel kan natuurlijk pas op het laatste moment worden ingepakt. Hang daarom een briefje aan je tas voor een kattebelletje.

Tips reizen met kinderen: Vergeet de favo knuffel niet!

#3 Eigen rugzakje

Een eigen rugzakje met daarin wat vertrouwd speelgoed en kleurpotloden of waskrijtjes (die vlekken niet zo en hoef je ook niet te slijpen) maakt dat ze ook hun eigen “dingetje” hebben. Zijn je kids oud genoeg, laat ze hun rugzakje dan ook zelf inpakken en maak ze verantwoordelijk voor hun tas.

#4 Een goede rugdrager

Niet echt in de koffer, maar wel mee. Een rugdrager. Vaak zijn de paden verre van egaal, een buggy is dat niet perse het meest praktisch. Natuurlijk hangt het ook geheel af van de bestemming. In steden kun je met een buggy beter uit de voeten dan in een van de nationale parken van bijvoorbeeld Amerika.

tips reizen met kinderen: een goede rugdrager

#5 Snorkelset

Vaak kun je op je bestemming wel snorkelsetjes huren, maar een duikbril die voor je kinderen goed past is vaak lastiger te vinden. Wil je dus gaan snorkelen tijdens je reis, overweeg dan in ieder geval een duikbril voor je kinderen mee te nemen.

In het vliegtuig:

#1 Raamstickers

Kleine cadeautjes voor in het vliegtuig, zijn ze lekker weer even een uurtje zoet mee. En natuurlijk mag een i-pad of favoriet boek niet ontbreken, maar wat ook erg fijn is zijn raamstickers. Die krijg je gemakkelijk weer van het raam af en nemen totaal geen plek in in je handbagage.

#2 Opblaasbaar autostoeltje

Jill: “De monkey go seat is echt een must voor in het vliegtuig, de bus en trein. Geweldige uitvinding.” Het is een opblaasbaar stoeltje waarin je kids comfortabel zitten zoals dat in een autostoeltje ook het geval is.

Op de bestemming:

#1 ’s avonds niet eten? Maak snacks

Het zijn dan misschien niet altijd grote eters, maar groentesnacks gaan er altijd wel in. Koop een worteltje, paprika of komkommer. Zo krijgen ze toch een soort van vitamine binnen. En fruit hebben ze echt bijna overal. Heerlijk, verse ananas of mango.

#2 plan rustdagen in

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk uit je reis halen en zien, maar kinderen hebben soms ook gewoon behoefte aan een zwembad of stranddag. Zorg dat die speling er is. Wij plannen minimaal twee nachten op dezelfde plek en als de reisduur het toelaat zelfs liever drie. Dan heb je één dag voor een activiteit en een dag voor lekker niks.

#3 Onderweg

Onderweg is het fijn, of het nou een korte of lange rit is, om wat te drinken en te snacken mee hebt. Daarbij is een eigen huurauto ideaal omdat je dan stops kunt maken wanneer het fijn is om even je benen te strekken. Nynke: “Wij kopen ter plaatse bijv. een voetbal zodat we bij de meest simpele picknickstop toch even flink wat energie kwijt kunnen. En aan het eind van de reis maken we daar weer een ander gezin blij mee.”

#4 Slapen

Een eigen bedje doet wonderen. Je hebt tegenwoordig verschillende varianten, een daarvan is het Deryan tentje. Eline: “Wij nemen in ieder geval altijd eigen beddengoed voor de kinderen mee. Dat ruikt lekker vertrouwd.”

tips reizen met kinderen: een eigen slaaptentje

En de tip die overall het meest door jullie genoemd wordt: Relax! Het is ook gewoon voor jullie een welverdiende reis.

Op zoek naar meer inpak tips?

PaklijstAl inspiratie opgedaan door de tips van onze Facebook volgers ? Wij hebben een inpaklijst met alle items die je daarnaast echt niet mag missen voor op reis.
Ongetwijfeld dat jullie goed uitgerust op pad gaan ;).