Top 4 landen kerstvakantie met kinderen

Als de dagen in Nederland op z’n kortst zijn, de wind en regen buiten om het huis suizen en de feestdagen voor de deur staan, kiezen veel gezinnen ervoor om lekker richting warmere oorden te trekken. Want wat is er nou leuker dan met een lekker zonnetje en een fruitshake in je hand het nieuwe jaar in te luiden? De kerstvakantie duurt twee weken en dat betekent dat ook bestemmingen die wat verder weg liggen, in aanmerking komen als reisbestemming. Je hebt immers genoeg tijd om even bij te komen van je vlucht en je jetlag weg te soezen. We zetten onze favoriete gezinsbestemmingen voor de kerstvakantie voor je op een rijtje, in willekeurige volgorde.

#1 Thailand

Plus: Thailand is een perfecte bestemming in de kerstvakantie. December tot mei is de droogste periode en de temperaturen zijn in heel het land fijn. Dit wil niet zeggen dat het nooit regent, want er kan altijd een buitje vallen, maar de zon schijnt volop. Omdat het eigenlijk overal in Thailand nu goed toeven is, word je niet beperkt in de keuze van je route want alles is mogelijk in deze periode.

Min: Iets om rekening mee te houden: tijdens de feestdagen zijn er een boel mensen die door Thailand reizen en dan zitten de leukste hotelletjes soms al snel vol. Maar daar hebben wij iets op bedacht: we hebben in Thailand speciale kerstrondreizen samengesteld, waar ook al een internationale vlucht bij zit. Want als je te laat boekt, kosten die met de kerstdagen soms wel €1500 per persoon. Op deze manier kun je gebruik maken van onze scherp ingekochte vluchten én zit je op leukste plekjes in het land zelf. Zie je het al voor je, met je voetjes in het zand drinken uit een kokosnoot, terwijl de kinderen op het strand een geïmproviseerde sneeuwpop van zand maken?

#2 Costa Rica

Plus: De kerstvakantie is misschien wel de beste reistijd voor Costa Rica. Aan de Pacifische kust is het op dit moment het droge seizoen, dat loopt van december tot mei. Aan de Caribische kust is het weer het hele jaar door een tikje onvoorspelbaarder, maar ook hier valt op dit moment maar weinig regen. De kans op een bui is altijd aanwezig (tja, het land is niet voor niets zo groen!), maar het droge weer en de zon zullen de overhand hebben. De temperatuur schommelt het hele jaar door zo tussen 21 en 27 graden, prima vertoeven dus. Hier kun je tijdens de kerst genieten van de zon (met factor 50 opgesmeerd) en uitzicht op rokende vulkanen. En maak je je Nieuwjaarsduik niet in de koude Noordzee, maar in de warme Pacifische Oceaan; dat zijn nog eens jaloersmakende foto’s voor het thuisfront.

Min: Die zijn er eigenlijk niet!

#3 Bali

Plus: In Bali is het in december/januari regenseizoen, wat betekent dat er voornamelijk in de namiddag nog wel eens een plensbui kan vallen. Gelukkig duren ze meestal niet lang en daarna klaart het direct weer op met een strakblauwe lucht en lekker zonnetje. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode tussen de 22 en 28 graden. Het voordeel van reizen tijdens het Balinese regenseizoen is dat je het eiland op zijn groenst ziet, je ontwijkt de drukte van het hoogseizoen, je kunt wat goedkoper reizen en bovendien worden de strandplaatsen dan minder druk bezocht. Dus, genieten maar van die knalgroene rijstvelden, versierde tempelhuisjes en poederwitte stranden!

Min: Tja, af en toe een bui dus. Neem als je deur uitgaat een poncho én zonnebrand mee, dan zit je altijd goed.

#4 Zuid-Afrika

Plus: In Zuid-Afrika lopen de seizoenen tegengesteld aan die van ons: wanneer wij hier in december bibberen van de kou, is het daar hartje zomer. Dat klinkt geweldig, zeker omdat we ons voor kunnen stellen dat je aan onze winter wilt ontsnappen en tijdens de kerstvakantie naar Zuid-Afrika wilt. Temperaturen liggen nu wel vaak boven de 30 graden, dat kan soms een beetje veel van het goede zijn. Afkoelen en plonzen in het zwembad is dan het devies. Maar dat is geen straf, toch?

Min: Hou er rekening mee dat de Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie vieren in december en januari en het in populaire gebieden best druk kan zijn. Reserveer je reis daarom op tijd, zodat je zeker weet dat je op de leukste en fijnste plekken slaapt. Zonnebrand mee, verrekijker bij de hand en turven maar: wie spot de eerste olifant, giraf, pinguïn of walvis?

Reizen buiten de schoolvakanties?

Heb je de mogelijkheid om buiten de schoolvakanties te reizen? Dan ben je meestal een stuk flexibeler in het kiezen van je bestemming. Je kunt precies plannen wanneer het weer het lekkerste is in het land van jouw keuze en je ontloopt de massa van vakantievierende gezinnen met schoolgaande kinderen. Kijk eens op onze pagina ‘Wanneer, waarheen?’ voor een jaaroverzicht met de beste reistijden per land.