Beste reistijd: wanneer waarheen?

Op reis gaan kan het hele jaar door, maar naar welk land? Regenbui, of zeg maar gerust hoosbui, extreme hitte, orkanen en ander natuurgeweld wil je liever niet tijdens je reis. We hebben voor je op een rij gezet welke maanden de beste reistijd is voor welke landen. Dit wil niet zeggen dat je in de andere maanden niet kunt gaan; de genoemde maanden zijn de maanden waarin er weinig regen valt en de temperatuur aangenaam is. Vaak valt deze periode ook samen met het hoogseizoen. Wil je in een andere periode reizen, neem dan contact op met de bestemmingsexpert om de mogelijkheden door te nemen. Hieronder staan de verschillende schoolvakanties genoemd én onze  tips voor wanneer je buiten deze vakanties om reist.

Voorjaarsvakantie Meivakantie Zomervakantie Herfstvakantie Kerstvakantie Buiten de schoolvakanties

Vraag hier vrijblijvend jouw portie reisinspiratie aan!

Voorjaarsvakantie

Reis met kinderen door Amerika

Goed te bereizen:

Amerika: in sommige delen van het Zuidwesten valt sneeuw en de temperaturen liggen rond de vijftien graden. Los Angeles en San Diego kun je in deze periode goed bezoeken. De gemiddelde temperatuur hier ligt rond de negentien graden.
Florida is warmer, gemiddeld tussen de 18 en 24 graden.
Costa Rica: zeer goede periode met aangename temperaturen en soms een bui.
Marokko: een stedentrip is prima in deze periode. De kust heeft een temperatuur van achttien graden. De woestijn is nu ook lekker, al koelt het ’s nachts flink af.
Thailand: er valt af en toe een kleine bui, maar voor de rest schijnt de zon volop.
Zuid-Afrika: wanneer het bij ons winter is, is het zomer in Zuid-Afrika. De gemiddelde temperatuur is 26 graden met veel zon.
Indonesië: een beetje op de grens van de moesson en het droge seizoen. Dit zijn de warmste maanden met een temperatuur rond de dertig graden.
Mexico: een goede periode met aangename temperaturen.
Vietnam: in ons voorjaar is het in Zuid-Vietnam behoorlijk warm. De temperatuur ligt rond de 32 graden en het is over het algemeen heerlijk zonnig. Ook centraal Vietnam is zonnig met temperaturen rond de 25 graden. Noord-Vietnam is fris met op sommige plekken nachtvorst.
Sri Lanka: dit is de beste reistijd voor Sri Lanka, met weinig regen en temperaturen rond de 30 graden.

Minder goed te bereizen: 
Canada: de Canadese winters zijn koud met volop sneeuw. Maximum temperaturen liggen rond acht graden.
Griekenland: geschikt voor stedentrip Athene, gemiddelde temperatuur van veertien graden. Ferries gaan beperkt en de hotels op de eilanden zijn veelal gesloten.
Peru: wij raden niet aan om in de voorjaarsvakantie naar Peru te gaan, want het regent dan erg veel.

Vraag hier inspiratie aan voor bovenstaande bestemmingen!

Meivakantie

Goed te bereizen:

Amerika: de temperaturen in het Zuidwesten zijn aangenaam met een maximum van 28 graden en volop zonneschijn. In een enkel geval is er nog wat regen en soms sneeuw.  Florida is gemiddeld tussen de 18 en 24 graden.
Costa Rica: nog steeds een goede periode, maar de buien nemen wel wat toe.
Griekenland: gemiddelde temperatuur van 25 graden, zowel in de stad als op de eilanden.
Indonesië: dit is een zeer goede periode om naar Bali te reizen. De gemiddelde temperatuur is 25 graden en het is droger en koeler.
Marokko: dit is een prima periode om naar Marokko te reizen, maar het is er wel druk. Vroeg je reis boeken wordt dan ook aangeraden.
Mexico: een goede periode met aangename temperaturen.
Peru: tijdens de Peruaanse herfst is er kans op wisselende weersomstandigheden, net Nederland. Hoewel deze reisperiode steeds populairder wordt, valt het qua drukte van reizigers nog mee. Dat maakt het een goede reistijd om je reis bijvoorbeeld in deze tweeweekse vakantie in te plannen.
Sri Lanka: in mei begint de regentijd in het zuidwesten van Sri Lanka. De zuidwestkust en het binnenland kampt dan met de eerste regenbuien. Toch zijn deze vaak kort en kun je tijdens de meivakantie nog volop genieten van zonnige dagen.
Thailand: de temperaturen zijn wat warmer dan in andere maanden, maar de regenbui in de middag koelt alles weer af (zuidwesten van Thailand). Andere delen zijn droog.
Vietnam: in het zuiden begint het regenseizoen met korte en harde regenbuien. Het noorden en centraal Vietnam zijn prima te bereizen met een temperatuur rond de 30 graden en zonnig.
Zuid-Afrika: herfst in Zuid-Afrika, een uitstekende periode om te reizen, met temperaturen van gemiddeld 22 graden.

Minder goed te bereizen:

Canada: er ligt nog steeds vrij veel sneeuw, maar de temperaturen zijn wel wat hoger met het maximum op zeventien graden.

Vraag hier inspiratie aan voor bovenstaande bestemmingen!

Zomervakantie

watermaand_canada

Goed te bereizen:

Amerika: in het Zuidwesten schieten de temperaturen omhoog in deze maanden, naar op sommige plekken wel veertig graden. Wanneer je je tempo aanpast, dan kun je in deze periode wel reizen. In Florida is het wat broeierig warm, met kans op een flinke onweersbui.
Canada: in de zomermaanden is het de beste tijd om naar Canada te reizen met temperaturen tot 23 graden, tevens ook het hoogseizoen.
Costa Rica: ook wel het groene seizoen genoemd, omdat alles in bloei staat. Het regent dus wel wat meer dan in de andere vakantieperiodes.
Griekenland: een populaire periode. In de zomer kan het kwik oplopen tot 40 graden. Buiten de stad is het wel wat koeler en de avonden zijn lang warm.
Indonesië: ook dit is een zeer goede periode om naar Bali te reizen. De gemiddelde temperatuur is 25 graden en het is droog. Deze maanden kenmerken zich door zwoele avonden en een koel briesje uit zee.
Mexico: in deze periode is de luchtvochtigheid hoger. Het is warm met af en toe een tropische regenbui.
Peru: de Peruaanse winter is de beste reistijd voor Peru aangezien dit de droge tijd is. Vaak is het een beetje wintersportweer met blauwe luchten en een helder zonnetje, maar reis je in deze landen op hoogte dan kan het (zeker in de avond) wel koud zijn. Voor Peru is dit veruit het populairste reisseizoen.
Sri Lanka: de zomer is een prima periode om naar Sri Lanka te reizen. De regen in het westen neemt af en het oosten is het erg zonnig. Houd er wel rekening mee dat de zomervakantie ook meteen het hoogseizoen is.
Thailand: in de zomer begint de regentijd, maar de buien zijn slechts kort en hevig. Het strand kun je het beste opzoeken in het zuidoosten.
Vietnam: de seizoenen in het noorden lopen gelijk aan onze winter- en zomerseizoenen. Het is hier dan ook lekker warm in juli en augustus. Tegelijkertijd is het ook het regenseizoen dat loopt van juni t/m oktober waarbij de meeste neerslag valt in juli en augustus. Toch is het noorden nog steeds prima te bereizen in onze zomermaanden. In centraal Vietnam zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. Het droge seizoen is van december t/m september. Ook in Zuid-Vietnam is het regenseizoen. Maar in onze zomermaanden houdt dat in dat het af en toe regent, de temperaturen zijn nog steeds heerlijk rond de 30 graden.
Zuid-Afrika: een goede periode om naar Zuid-Afrika te reizen. Het is dan weliswaar winter, maar met een gemiddelde temperatuur van twintig graden is dat vergelijkbaar met ons zomerweer.

Minder goed te bereizen:
Marokko: in de steden en het binnenland kunnen de temperaturen extreem oplopen. Bij de kust kun je nog enige verkoeling vinden.

Vraag hier inspiratie aan voor bovenstaande bestemmingen!

Herfstvakantie

Goed te bereizen:
Amerika: de temperaturen in het Zuidwesten zijn aangenaam met ongeveer 18 graden. ’s Avonds kan het wel afkoelen. In de hoger gelegen nationale parken kan er regen of sneeuw vallen.
Griekenland: gemiddelde temperatuur van 25 graden, zowel in de stad als op de eilanden.
Indonesië: de grens van het droge en natte seizoen, wat betekent dat je iedere dag rekening moet houden met een tropische bui, maar het soms ook gewoon een week droog kan zijn. Tussen de buien door is het overwegend warm en zonnig.
Marokko: dit is een prima periode om naar Marokko te reizen, maar het is er wel druk. Vroeg je reis boeken wordt dan ook aangeraden.
Peru: lente in Peru, ook hier kans op wisselende weersomstandigheden. Maar qua drukte een goede tijd om te gaan. Altijd laagjes kleding meenemen, zodat je tijdens de wat koelere avonden en op hoogtes je warm kunt kleden.
Thailand: noord- en centraal Thailand zijn droog in deze periode. In het zuiden valt veel regen.
Zuid-Afrika: lente in Zuid-Afrika, met een gemiddelde temperatuur van 24 graden. Het landschap is groen en de bloemen staan vol in bloei.

Minder goed te bereizen:
Amerika: Florida is iets minder gunstig om naar toe te gaan. Er is vaker regen en er bestaat de mogelijkheid dat er een orkaan langskomt.
Canada: de sneeuw begint weer te vallen en de temperatuur zakt naar maximaal dertien graden.
Costa Rica: aan de Caribische kust zit je goed. In de rest van het land kan het onstuimig zijn.
Mexico: in deze periode valt de meeste regen van het jaar.
Vietnam: de meeste regen valt in het najaar waarbij centraal Vietnam het flink te voorduren krijgt. Deze regio wordt in oktober en november het zwaarst getroffen door de regen. In Zuid-Vietnam loopt het regenseizoen van mei t/m november. Hier valt de meeste regen in september en oktober. In het zuiden betekent het regenseizoen vaak dat het kort en flink hard regent. In Noord-Vietnam klaart het weer juist weer op rond oktober.
Sri Lanka: in de herfstvakantie heb je zeker kans op een bui, voornamelijk in het zuidwesten. De krachtige buien beginnen vaak aan het einde van de dag, in de ochtend kun je nog steeds voldoende ondernemen.

Vraag hier inspiratie aan voor bovenstaande bestemmingen!

Kerstvakantie

Kerstvakantie met kinderen

Goed te bereizen:

Amerika: goede periode om te reizen. Temperaturen zijn zeer aangenaam.
Costa Rica: zeer goede periode om te reizen met af en toe een bui.
Indonesië: het is regenseizoen op Bali en de buiten vallen voornamelijk in de namiddag. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 28 graden.
Mexico: een goede periode met aangename temperaturen.
Sri Lanka: de regen in het zuidwesten is zo goed als verdwenen en het regenseizoen begint in januari juist in het noordoosten. Toch is de kerstvakantie een goede periode om te reizen, met veel zon en temperaturen rond de 30 graden.
Thailand: de temperaturen zijn aangenaam in heel Thailand.
Vietnam: Centraal en Zuid-Vietnam zijn droog en zonnig. In het noorden zakt de temperatuur flink.
Zuid-Afrika: temperaturen liggen vaak boven de 30 graden. Omdat de Zuid-Afrikanen zomervakantie hebben in december en januari is het druk op populaire gebieden.

Minder goed te bereizen:

Amerika: in het Zuidwesten zijn bepaalde wegen niet begaanbaar door sneeuwval en de temperatuur komt daar niet uit boven de vijftien graden. Het gebied rondom LA, San Diego, Phoenix kun je wel naar toe reizen. Het koelt wel af ’s avonds.
Canada: er ligt weer volop sneeuw en de temperatuur zakt naar maximaal negen graden en ’s nachts vriest het flink.
Griekenland: geschikt voor een stedentrip naar Athene, gemiddelde temperatuur van 14 graden. Ferries gaan beperkt en de hotels op de eilanden zijn veelal gesloten.
Marokko: stedentrip is prima in deze periode. De kust heeft een temperatuur van 18 graden. De woestijn is nu ook lekker, al koelt het ’s nachts flink af.
Peru: wij raden het niet aan om in de kerstvakantie op reis te gaan naar Peru. Het is dan regenseizoen.

Vraag hier inspiratie aan voor bovenstaande bestemmingen!

Buiten de vakanties om

Amerika: in het Zuidwesten zijn het voor- en najaar de beste maanden om te reizen met aangename temperaturen. Florida is bijneahet hele jaar geschikt om naar toe te reizen.
Canada: alleen de zomermaanden zijn voor Canada geschikt om te reizen.
Costa Rica: eigenlijk het gehele jaar wel goed om te reizen zolang je je zwemkleding en poncho meeneemt.
Griekenland: september, oktober, maart en april met lekkere temperaturen en weinig toeristen.
Indonesië: de beste maanden om naar Bali te reizen zijn mei en juni. Je reist dan tijden het droge seizoen en de temperaturen dan zeer aangenaam, tussen de 21 en 28 graden. In de badplaatsen is het minder druk.
Marokko: november, maart en april zijn met hun lekkere temperaturen het ideale reisweer.
Mexico: van november tot mei heb je de meeste kans op droog en zonnig weer.
Peru: de beste reistijd is in onze zomer van april tot en met oktober.
Sri Lanka: de beste reistijd voor de west- en zuidkust is van december t/m april. Voor de oostkust is de beste reistijd van april t/m september.  Februari, maart en de zomer zijn de beste maanden voor heel Sri Lanka.
Thailand: november tot en met eind juni, met mei, september en oktober als natte maanden.
Vietnam: het hele jaar goed te bereizen, met uitzondering van Centraal-Vietnam in oktober.
Zuid-Afrika: het voor- en najaar zijn de beste maanden om te reizen met aangename temperaturen.

Vraag hier inspiratie aan voor bovenstaande bestemmingen!

Beste reistijd: wanneer waarheen?
Blog
Top 3 landen herfstvakantie met kinderen
Blog